top of page
  • Forfatterens bildeHege Paulsen

VĂ„rt fĂžrste forsĂžk i Athen, del 1 - egguttak og embryoer đŸ„š

Det er pÄ hÞy tid med et nytt blogginnlegg og ikke minst Ä fortelle om dagene vÄre og vÄrt fÞrste forsÞk i Athen. Mange av dere har fulgt oss underveis pÄ Instagram og Facebook, og dere som har lest det forrige blogginnlegget vet at det ble en litt plutselig avreise til Athen da vi ikke visste sikkert fÞr etter ultralyden jeg hadde to dager fÞr egguttaket om vi fikk reise. Men det gjorde vi, alt sÄ fint ut pÄ ultralyden mandag forrige uke og da kastet vi oss rundt og bestilte fly og hotell uten Ä vite hvor lenge vi kom til Ä bli i Athen. Det var litt uvant med alle disse usikkerhetsmomentene denne gangen, de siste Ärene har alt vÊrt planlagt og syklusen min har blitt styrt med medisiner, sÄ vi har hele tiden visst nÄr ting skulle skje, men siden vi fulgte min naturlige syklus denne gangen har ting vÊrt mer usikkert og helt avhengig av den.


Mandag kveld var det altsÄ bare Ä fÄ pakket koffertene og natt til tirsdag sto vi opp kl:02 for Ä fly til Athen. Det er ingen direktefly nÄ utenom sesong sÄ reisendagen ble lang med en mellomlanding i KÞbenhavn pÄ veien til Athen. Denne dagen gjorde vi ikke stort mer enn Ä reise og ta igjen litt tapt sÞvn, spise god mat og legge oss tidlig. Det var jo tross alt en stor og spennende dag dagen etter!


Onsdagen var vi pÄ klinikken kl:09, jeg var fastende og klar for egguttak, mitt 7. egguttak pÄ denne reisen til Ä bli mamma. Glenn hadde en god frokost i magen og var klar for en tur pÄ "manne-rommet" (som jeg kaller det, hehe). Jeg var spent pÄ om de siste eggposene som var litt for smÄ pÄ mandag hadde rukket Ä vokse seg store nok til uttak. Denne gangen brukte jeg kun medisinen Puregon i stimuleringen, en medisin jeg aldri har brukt fÞr og nettopp derfor var det ekstra spennende Ä fÞlge utviklingen av eggposene denne gangen.


Jeg var ogsÄ spent pÄ Ä gjÞre egguttak pÄ en helt ny klinikk, jeg visste jeg ville vÊre i narkose og sove meg igjennom hele uttaket, men spent var jeg likevel. Jeg vet ikke om sykepleierne og anestesilegen sÄ det, men litt etter jeg la meg ned pÄ benken og de hadde festet bena mine fÞlte jeg meg veldig sÄrbar. Jeg fÞlte meg veldig trygg og i veldig gode hender, men det er sÄrbart Ä ligge pÄ den benken helt naken nedentil og med bena opp og armene ut mens alle rundt holder pÄ med sitt og jeg fÄr en nÄl i armen, og jeg vet at jeg snart er helt borte og ikke har noe kontroll pÄ det som skjer med meg. Og kanskje noen sÄ det, for én etter én strÞk de meg pÄ bena eller skulderen eller armen hver gang de var i nÊrheten av meg. Det gjorde meg litt roligere og jeg rakk sÄ vidt Ä hilse pÄ legen som skulle gjÞre uttaket fÞr jeg kjente jeg ble dÞsig og hÞrte alle si "sov godt" til meg fÞr jeg sovnet og var helt borte.


Jeg kan ikke engang huske at jeg gikk inn til det andre rommet hvor Glenn ventet pĂ„ meg etterpĂ„ godt stĂžttet av to sykepleiere, jeg var helt borte vekk og det var jeg en liten stund. Glenn har noen videosnutter av meg der jeg er smĂžrblid, snĂžvler og bare rĂžrer, og jeg stiller det samme spĂžrsmĂ„let om og om igjen samtidig som jeg lĂžfter opp teppet jeg har over meg for Ă„ se pĂ„ magen min. Aner ikke hva jeg ser etter, haha! Etter en stund kom sykepleieren inn med et glass vann og toast og hjalp meg opp i sittende stilling. Rett etterpĂ„ kom Penny og gav meg den lengste og varmeste og godeste klemmen fĂžr hun jublet og sa: "8 eggs!!!" Åh, jeg ble SÅ glad! Og kanskje har du sett den lille videosnutten pĂ„ Instagram hvor jeg forteller hvor mange egg det ble? Jeg er sĂ„ susete at jeg nesten ikke klarer Ă„ telle en gang, men fy sĂ„ stolt jeg er av de 8 eggene, det synes laaaaang vei. Hahaha!


Jeg spiste toasten min og Penny kom innom en gang til og gav meg enda en god klem og fortalte oss at dette var det fÞrste egguttaket de hadde pÄ klinikken i 2020 og at grekerne er overtroiske, sÄ dette lovte godt. Og om mulig, ble jeg enda gladere. Jeg vet ikke om jeg er sÄ overtroisk, men jeg tror pÄ at det meste har en mening og jeg elsker Ä oppdage sammenhenger og se etter tegn, og at mitt egguttak var det fÞrste i 2020 er jeg sikker pÄ er et godt tegn.



Det ble avtalt at vi skulle komme tilbake lÞrdag ettermiddag for en samtale med Penny og vi fikk beskjed om at vi ville fÄ en mail dagen etter med resultatet av befruktningen. Etter dette fikk vi gÄ og med god stÞtte av Glenn, smÄsjanglet jeg og vi tilbake til hotellet hvor vi tilbragte resten av dagen. Jeg blir alltid veldig trÞtt etter narkose og har litt ubehag etter egguttak, sÄ da er det godt Ä bli i sengen og sove og slappe av. Glenn sÞrget for mat og drikke med Ä lÞpe ut pÄ hjÞrnet og hente take away til lunsj, og pÄ kvelden ble jeg med ut for Ä hente pizza som vi tok med pÄ rommet og koste oss med til en serie pÄ Netflix.

En skikkelig slappis-dag med andre ord, og plutselig var dagen over.


Torsdagen startet med en deilig dusj, sol fra skyfri himmel og en fÞlelse av Ä vÊre meg selv igjen. Ah! Etter en nydelig frokost ble vi sittende i loungen pÄ hotellet og jobbe noen timer pÄ hver vÄr mac.



Vi ventet ikke Ä hÞre fra klinikken fÞr utpÄ dagen, men allerede pÄ formiddagen kom det en mail fra Penny om at 4 av 8 egg hadde latt seg befrukte og at hun var veldig fornÞyd med antallet. Som hun skrev i mailen:

"Having 4 embryos is just what we need to offer you the best outcome!"


Samtidig ba hun oss om Ä komme innom dagen etter kl:13 i tilfelle de ville bestemme seg for Ä gjÞre innsettet sooner than later, som hun skrev. Vi hadde, fÞr vi kom til Athen, blitt bedt om Ä sette av 6 dager der og nÄ ble det kanskje innsett pÄ dag 2 allerede. Jeg kjente et lite snev av forvirring og uro og en hel haug med spÞrsmÄl dukket opp i meg.

Hvorfor vil de ikke vente og se hvordan de utvikler seg?

Er det ikke best Ä fÄ embryoer som er blastocyster (dag 5)?

Hvorfor vil de gjÞre innsett allerede i morgen pÄ dag 2?

Er det fordi embryoene er av sÄ dÄrlig kvalitet?

Hvorfor?


Og utÄlmodig som jeg er, sÄ klarte jeg ikke Ä vente til dagen etter. Jeg mÄtte ha svar I DAG!

SÄ jeg skrev tilbake og spurte Penny hva vurderingen hennes var, for etter 2 Är i behandling i St.Petersburg er jeg innprentet med at det er blastocyster som gjelder, at mange befruktede egg ikke overlever dag 2 og 3 og at det derfor er best Ä vente Ä se hvordan de utvikler seg samt at alle embryoene vi fikk pÄ frys der ble dyrket til blastocyster. Derfor var det vanskelig for meg Ä slÄ meg til ro med at et 2 dagers embryo var like "bra" som et 5 dagers, og jeg mÄtte bare spÞrre Penny. Hun svarte fÞlgende:

"Having a day 2 embryo transfer will allow more time for the embryo and lining interaction so it is a very promising option. After all the uterus is the best incubator :-)"


Kort sagt, at embryoene ville ha det bedre i min livmor enn utenfor.


Jeg slo meg forelÞpig til ro med dette og at det bare var et dÞgn til vi skulle pÄ klinikken og vi ville fÄ svar pÄ alt vi lurte pÄ da. Jeg laget meg et eget notat pÄ mobilen og skrev opp alle spÞrsmÄlene jeg og vi kom pÄ i lÞpet av det neste dÞgnet som vi ville ha svar pÄ. For selv om jeg stoler fullt og helt pÄ Penny og de andre ved klinikken sine faglige vurderinger, har jeg et stort behov for Ä forstÄ hva de tenker og anbefaler for Ä fÞle meg trygg og delaktig i det som skjer med kroppen min og embryoene vÄre.


4 befruktede egg đŸ„šđŸ„šđŸ„šđŸ„š

Resten av dagen tilbragte vi ruslende rundt i Athens gater. Med en mage som fortsatt sÄ flere mÄneder gravid ut etter egguttaket var jeg pÄ utkikk etter noen fine kjoler og skjÞrt jeg kunne flytte inn i og forhÄpentligvis bo i de neste 9 mnd., men i alle butikkene var det salg og kaos og rot, sÄ det ble en veldig billig og skuffende shoppingrunde. Vi spiste skikkelig digg vegansk mat pÄ gresk vis fÞr vi tok t-banen hjem og la oss for kvelden spente som bare det pÄ om det ble innsett dagen etter eller ikke..



Det ble innsett dagen etter og vi fikk svar pÄ alle spÞrsmÄlene vi hadde. Alt om dette og resten av dagene vÄre i Athen kommer i del 2 av dette blogginnlegget pÄ sÞndag, sÄ jeg hÄper du vil stikke innom her igjen da og lese om resten av vÄrt fÞrste forsÞk i Athen.



Til da, ta vare i lengtetiden og husk at du IKKE er alene❀

Hegeklem

1 962 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page