top of page
  • Forfatterens bildeHege Paulsen

Reisen vår videre, del 2 - ny klinikk, ny behandling og nye muligheter🤞🏻

I det forrige blogginnlegget skrev jeg om reisen vår videre og beslutningen vi tok om å ikke fortsette prøverørsbehandlingen i Russland, og her kommer fortsettelsen på dette innlegget. Hvis du ikke har lest del 1 av Reisen vår videre, finner du det her.


Som jeg skrev i dette innlegget falt brikkene i det store "prøverørs-bildet" så mye mer på plass i samtalen med Anette. Hun hadde tatt en skikkelig gjennomgang av alle papirene våre og behandlingshistorikken vår, og det hun oppsummerte med og var opptatt av var det som er utgangspunktet for at vi strever med å få barn på naturlig vis.


Akkurat hva utgangspunktet vårt er og hvorfor vi sliter har jeg ikke skrevet klart og direkte om her på bloggen, før nå. Først NÅ er vi klare for å fortelle dette til alle og være helt åpne om vårt hvorfor. Jeg kjenner at jeg må ta sats når jeg skriver dette, for det er både sårt og vanskelig, og aller mest for Glenn. Vi er nemlig i prøverørsbehandling pga redusert sædkvalitet.

Sånn. Nå vet dere det.Redusert sædkvalitet

Lite er vel mer skamfullt for en mann enn det å ha redusert sædkvalitet. Du som jeg har sikkert hørt mange ganger uttrykk som: "å ha gode svømmere" og "å skyte med skarpt", og ikke minst hørt fra andre at "det gikk på første forsøk". Det er som om det handler om å "levere varene" og at det er en slags prestasjon i det. Derfor er det ekstra vondt og vanskelig når det ikke er så enkelt.


Men dette var altså brikken som falt på plass i samtalen med Anette. Hun oppfordret til og anbefalte oss å gi mer oppmerksomhet til sædkvaliteten og forsøke å bedre den (mer om dette i del 3). Hun oppfordret oss også til å vurdere å bytte klinikk dersom vi ville fortsette prøvingen, og den hun anbefalte for oss er en fertilitetsklinikk i Athen, Hellas som heter Serum IVF. I følge Anette er dette en klinikk som har mye fokus på redusert sædkvalitet og forbedring av den, og uansett om det er for å prøve å bli gravid på naturlig vis eller ved hjelp av behandling.


For meg føltes denne samtalen som å ha funnet the missing link, og jeg kunne nesten ikke vente med å komme hjem til Glenn og fortelle om samtalen med Anette og anbefalingen hennes til oss. Plutselig var prøverørsverdenen full av nye muligheter igjen!Bytte av klinikk

Vi måtte selvfølgelig snakke med de på klinikken i Athen før vi bestemte oss for noe, men vi var begge åpne for å bytte klinikk og uansett sikre på at vi ikke ville fortsette behandlingen i St.Petersburg.


Vi har hatt 8 turer til klinikken i Russland på under 2 år, og hvor vi har gjort 3 egguttak, 1 hysteroskopi og 4 innsett. Kun én gang har jeg blitt gravid, men det varte ikke lenge før det endte i missed abortion. Da vi etter det siste forsøket kjente at vi ikke hadde håp eller trodde på at vi ville lykkes med et nytt forsøk der, var det riktig for oss å ta disse tankene og følelsene på alvor og avslutte behandlingen ved O.L.G.A Fertility Clinic.


Men det kan da ikke være noe vits i å bytte klinikk, de gjør vel det samme overalt og det er vel bare desperate folk som nekter å gi seg som bytter klinikk?

Kanskje er dette spørsmål og antagelser som dukker opp hos deg nå?

Dette er i hvert fall det jeg har tenkt og antatt i lang tid, og jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle bli en av de som bytter klinikk. Men joda. Vi bytter klinikk, og i denne beslutningen er det godt å vite at vi får støtte til det av dr. Hausken, himself (fra fertilitetsklinikken Klinikk Hausken), som sier følgende:

"Jeg pleier å si at hvis du ikke lykkes etter tre forsøk ved en klinikk, bør du fortsette et annet sted. Da har klinikken fått prøvd det de tror vil hjelpe, og tiden er inne for å tenke nytt, sier han." (Kilde: Babyverden.no)


Oh yes!


At sædkvaliteten er redusert har fått lite oppmerksomhet hos klinikken i Russland. Det har, så vidt jeg har forstått, ikke vært tatt prøver eller gjort noen som helst utredning av den reduserte sædkvaliteten. Alt fokus har vært på meg og min kropp og all behandling har vært gitt til meg. Det eneste Glenn har måttet gjøre er å bidra med "sitt" i en liten kopp til ICSI behandlingen (dvs. at sædcellen føres inn i egget av embryologen). That's it!


Når jeg har spurt om vi ikke burde gjøre noe for utrede og bedre sædkvaliteten har jeg bare fått til svar at det finnes studier som viser at sædkvaliteten har minimalt å si når man gjør ICSI. Men altså, når det er sædkvaliteten som er utgangspunktet for utfordringene våre skurrer det litt å se helt bort fra dette likevel. Det de har foreslått av videre behandling for oss er eggdonasjon. Ja, jeg har fylt 40, men det er mye mulig eggene mine kan fungere bra sammen med sæd av god kvalitet, og da blir denne løsningen med eggdonasjon helt bakvendt for meg. Vi har fått ut en del egg og mange av de har blitt til fine blastocyster, men de fester seg ikke og jeg blir ikke gravid, og når vi vet at sædkvaliteten er redusert, burde vi ikke da forsøke å bedre den?


Det er ikke bare ved klinikken i St.Petersburg at det har vært lite fokus på sædkvaliteten. Vi var jo først i behandling hos Fertilitetsavdelingen ved sykehuset i Telemark, Porsgrunn og der var det heller ingen utredning eller fokus på å bedre sædkvaliteten. Så dette har fått lite oppmerksomhet i alle de årene vi har vært i prøverørsbehandling uten at jeg skjønner hvorfor. Ikke at det er noen garanti for at vi ville ha lykkes for lenge siden om de hadde jobbet mer med sædkvaliteten i behandlingen vi har fått, det kan jeg ikke nok om til å uttale meg om, men å ha tilnærmet null fokus på det virker for meg og oss litt mangelfullt rett og slett.Vår nye klinikk - Serum IVF i Athen, Hellas

Da vi hadde bestemt oss for å avslutte behandlingen i Russland og heller få en ny vurdering av situasjonen vår hos Serum IVF, var vårt neste steg å sende det som kalles Medical Questionnaire til klinikken i Athen. Dette er et omfattende spørreskjema som det tok meg flere dager å fylle ut da de skal ha hele behandlingshistorikken og så mye som mulig av helseopplysninger som kan ha betydning for fertiliteten. Kort tid etter dette var sendt på mail fikk jeg svar og invitasjon til en skype-samtale med Penny som er grunnlegger og klinikkdirektør. Det ble en samtale Glenn og jeg sent kommer til å glemme, og mest av alt fordi denne smilende damen oste av varme og kjærlighet, og fordi hun i annenhver setning sa "my loves" til oss. Altså, for ei dame! SÅ herlig!


Penny hadde gått gjennom hele historikken vår og var helt klar og tydelig på hva hun ville foreslå av behandling for oss videre, dette viste seg å være noe helt nytt som vi ikke har forsøkt tidligere og som vi allerede er i gang med nå. Veldig veldig spennende!


For bare et par helger siden var Serum IVF på besøk i Oslo, og vi var så heldige å få møte herligste Penny og nydeligste Sofia - stemningen var som du ser veldig veldig god! ❤️

Bilde nr. 1 fra venstre: Anette fra Frøyaklinikken, meg, Penny og Sofia fra Serum IVF.

Bilde nr. 2 fra venstre: meg, Penny og GlennDet har vært godt for oss å bytte klinikk. Det har gitt oss håpet og optimismen tilbake!

Vi er hos en ny klinikk, gjør en ny behandling og har fått nye muligheter, og nå ser vi bare frem til å finne ut om dette er det som fungerer for oss og vil gi oss den lykkelige slutten vi så veldig lengter etter på denne reisen.Hva Penny foreslo for oss og hvilken behandling vi er i gang med nå, kommer i del 3 i neste blogginnlegg, så følg med..Hegeklem♡FYI: Glenn og jeg har hatt flere samtaler i forkant av dette blogginnlegget og han har lest hvert eneste ord her og gitt et stort og klart "JA" til å dele dette med dere.

Modige kjæresten min❤️

831 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page