top of page
  • Forfatterens bildeHege Paulsen

Et slags vendepunkt, del 1 - blir jeg gal nĂ„? 🆘

Det er januar 2018 og vi skal til vÄrt andre innsett hos O.L.G.A klinikken i St.Petersburg.

Jeg fÞler meg glad og ivrig fÞr innsettet, jeg til og med smÄhopper pÄ vei til klinikken, sÄ klar er jeg for Ä hente hjem den lille babyen vÄr. Jeg er sÄ rolig som jeg noen gang har vÊrt pÄ disse turene til Russland og jeg har tenkt mye pÄ at jeg skal forsÞke Ä beholde roen sÄ godt jeg kan etter innsettet og i de eviglange ventedagene ogsÄ. Disse dagene som er de desidert verste i hele prÞverÞrs-prosessen, de lange, vonde, stressende og nervepirrende dagene. Jeg er innstilt pÄ Ä bruke alt jeg kan om Ä ta vare pÄ meg selv, dempe frykten og uroen, roe nervesystemet og stresset og tenke gode tanker og tro pÄ det beste. Jeg er klar.


Vi fĂ„r satt inn "gullegget", det ser i hvert fall ut som et gullegg i fĂžlge Gardners blastocyst klassifisering. Et BL AA embryo med mange celler i det ytre laget som skal bli morkaken og mange celler i det indre laget som skal bli fosteret. Alt ser tilsynelatende tipp topp og forventningene er skrudd opp. Dette er vĂ„rt 8. innsett pĂ„ denne reisen og vi har forsĂžkt Ă„ bli gravide i 4,5 Ă„r, sĂ„ NÅ mĂ„ det da vĂŠre vĂ„r tur!


Etter innsettet gÄr vi tradisjonen tro innom Kazan katedralen og tenner lys for embryoet og hÄpet vÄrt om at vi endelig skal bli foreldre. Jeg kjenner pÄ glede og takknemlighet, ikke bare for babyen vÄr, men for den roen jeg kjenner. Endelig har jeg klart Ä finne en indre ro i meg og kanskje blir ikke ventedagene sÄ tÞffe denne gangen.


Men den roen jeg kjenner gÄr sÄ altfor fort over. For bare to timer etter innsettet begynner jeg Ä fryse, nyse og bli sÄr i halsen. Jeg kjenner at jeg blir forkjÞlet og det gjÞr meg stressa. Vanligvis er en forkjÞlelse ikke noen big deal eller stress i det hele tatt, men nÄ blir jeg urolig for at kroppen skal ha for mye gÄende pÄ en gang. Og jeg tenker at kroppen min vil bruke krefter pÄ og prioritere Ä bli frisk i stedet for Ä bli gravid.

Er det mulig? Hvorfor akkurat nÄ? SÄ elendig timing?


Vi reiser hjem dagen etter og jeg er ikke bedre, snarere tvert i mot. Jeg blir mer og mer forkjÞla, jeg mÄ bli hjemme fra jobb og blir liggende pÄ sofaen i ventedagene. Det er ikke bra. Alle som er i prÞvererÞrsbehandling og har ventet pÄ svar etter innsett vet hvor viktig det er Ä fÄ tiden til Ä gÄ disse dagene med Ä finne pÄ ting, vÊre med andre og ikke bli alene for lenge i sitt eget selskap med alle bekymringstankene. Men her blir jeg liggende, tett i pappen, for syk til Ä gjÞre noe og alt ALT for mye tid til Ä kjenne etter om embryoet har festet seg og bekymre meg for en evt. ny nedtur.


I tillegg blir jeg usikker pĂ„ om jeg har fĂ„tt en blĂždning, sĂ„ jeg sender bilder (oh yes, veldig lite Ă„lreit Ă„ mĂ„tte gjĂžre sĂ„nt🙈) til klinikken som gir den fryktede beskjeden - "start plan B". Plan B er et opplegg som iverksettes for Ă„ forsĂžke Ă„ stoppe en blĂždning slik at man ikke mister embryoet dersom det har festet seg. Plan B bestĂ„r av en plan med flere forskjellige medisiner som mĂ„ tas hver time, hver tredje time, hver sjette og hver tolvte time gjennom hele dĂžgnet i TILLEGG til de vanlige medisinene. Dessuten skal man ha strengt sengeleie. Funksjonen til Plan B er Ă„ sĂžrge for at kroppen har nok hormoner til Ă„ beholde embryoet.


Jeg er syk og sliten og redd. Jeg mÄ opp om natten for Ä sette intramuskulÊr sprÞyte pÄ meg selv i skinka og fÞler at jeg er helt i svima. Jeg lever i en boble av hormoner og et heftig medisinregime, alarmer som gÄr pÄ telefonen stadig vekk for Ä huske medisiner, mailer med klinikken, redsel hver gang jeg er pÄ toalettet og ser pÄ papiret, sofasliting, bomullshode og forkjÞlelse. Jeg er ikke ute av leiligheten pÄ flere dager og fÞler meg helt fjern.



Redselen tar mer og mer overhÄnd, og tankene blir mÞrkere og mÞrkere. Jeg begynner Ä tenke pÄ hva poenget med livet er om det bare skal fortsette som fÞr, at det ikke gir noe mening for meg og at jeg er urolig for hvordan livet mitt blir om jeg ikke fÄr barn. Det hele virker sÄ meningslÞst.


Jeg er sĂ„ redd for at det ikke skal gĂ„ denne gangen heller og det fĂžles som om jeg kommer til Ă„ dĂž hvis vi ikke lykkes nĂ„. Jeg er sĂ„ kjĂžrt og utslitt etter 6 turer til St.Petersburg pĂ„ 10 mnd. med 3 egguttak, 1 hysteroskopi, 2 innsett og 4 runder med narkose pĂ„ veldig kort tid. Det fĂžles ut som om jeg ikke klarer mer og derfor MÅ det gĂ„ denne gangen, hvis ikke fĂžles det faktisk ut som om jeg kommer til Ă„ dĂž av sorg, nederlag, slitenhet, redsel og meningslĂžshet.


Den ene natten blir det sÄ ille at jeg blir redd av meg selv.

Denne natten blir jeg liggende vÄken, jeg fÄr ikke sove, noe som ikke er helt ulikt meg, men denne natten er jeg lys vÄken selv om jeg er trÞtt. Jeg blir liggende og vri meg, har skikkelig tankekjÞr, pusten vil ikke helt ned i magen og stopper i brystet et sted og uroen herjer i kroppen min. Selv om Glenn ligger ved siden av meg fÞler meg sÄ alene med tankene mine og fÞlelsene mine. Han sover og jeg tenker ikke pÄ Ä vekke han. SÄ jeg blir liggende alene med den vonde uroen og de mÞrke tankene mine, og for fÞrste gang i mitt liv tenker jeg at nÄ blir jeg gal. Det fÞles som om jeg holder pÄ Ä miste grepet og at jeg mÄ ha hjelp. Er jeg pÄ vei til Ä bli gal nÄ? Jeg blir redd av mine egne tanker og tenker at hvis dette blir en ny nedtur tror jeg at noen mÄ legge meg inn et sted. Det kjennes som jeg ikke kommer til Ä klare Ä hÄndtere det pÄ egen hÄnd, alt det vonde. Jeg tror ikke jeg klarer det...


🆘



At embryoet faktisk hadde festet seg og jeg var gravid visste jeg ikke denne natten. Jeg visste heller ikke at alt skulle bli enda verre med tannverk, rotfylling og missed abortion. Heldigvis. Det hadde jeg ikke tÄlt. Men nÄr alt dette kom bare noen dager etterpÄ og varte og rakk over flere uker, kom jeg meg igjennom det. Utrolig nok. Og det hadde jeg ikke gjettet denne natten som det var som mÞrkest. Men noe endret seg i meg etter dette som ble den svarteste og vondeste natten noensinne og som har gjort at jeg kom meg gjennom alle nedturene og utfordringene som ventet meg etter dette. Det ble et slags vendepunkt pÄ denne reisen, og hva det var kommer i del 2 i et annet blogginnlegg.

SĂ„ fĂžlg med videre!



Da jeg tittet gjennom bildene mine fra denne turen til Russland fant en video fra da jeg var halvveis i ventedagene. I videoen forteller jeg hvordan jeg har det og hvordan det er Ä vente pÄ svaret. Jeg har tenkt frem og tilbake i hele dag om jeg faktisk skal legge ut denne videoen. Den er sÄ usminket (bokstavlig talt) og sÄr at den sitter litt langt inne Ä dele. Men i dag er det Verdensdagen for psykisk helse og jeg virkelig brenner for mer Äpenhet om ufrivillig barnlÞshet, og jeg hÄper at jeg kan bidra til det med Ä vÄge Ä vise sÄrbart og ekte fra min hverdag som ufrivillig barnlÞs.


Og kanskje kjenner du deg igjen?


đŸŽ„ Du finner videoen her: Ventedagene etter vĂ„rt 8.innsett januar 2018




Ta vare i lengtetiden❀

Hegeklem


1 203 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page