top of page
  • Forfatterens bildeHege Paulsen

Er du og jeg desperate og gærne damer som blir lurt?😈

Hadde du sagt til meg for noen år tilbake at jeg kom til å bli ufrivillig barnløs og dra 8 ganger til Russland i løpet av 2 år for prøverørsbehandling og så bytte til en annen utenlandsk klinikk for å fortsette behandlingen der, hadde jeg bare begynt å gapskratte og si at NOOOOOOOO WAY! ALDRI i verden!!! Og så hadde jeg tenkt at du ikke kjente meg i det hele tatt, for jeg er jo ikke en sånn desperat dame som på død og liv (bokstavlig talt) MÅ ha barn, bruker latterlig mye tid og penger på det og i tillegg drar til "skumle" land for behandling. Jeg er jo ikke gæern heller. N.O.P.E! Ikke JEG!


Men joda. JEG!


Jeg føler meg ikke så desperat eller gæern eller koko bananas. Men kanskje tenker du at jeg er det. Og du, det kan jeg faktisk forstå. For jeg tenkte jo dette selv om de jeg møtte i jobben min før og venninnene til venninner jeg hørte om som dro til utlandet og gjorde alt de kunne for å få det barnet. Jeg skjønte ikke hva de holdt på med, jeg kunne ikke sette meg inn i det og jeg klarte ikke å forstå at det kunne være SÅ viktig å få barn. Det kunne jeg jo heller ikke forstå, for jeg var ikke og hadde ikke vært der de var.


At det er noen og kanskje mange som synes jeg er desperat, gæern og koko bananas som ikke gir meg med å forsøke å bli mamma, er jeg ganske sikker på. Det ser jeg bl.a. på Facebook når det er innlegg der om eggdonasjon, prøverørsbehandling osv. i kommentarene om oss som er behandling, og jeg ser den lille hevingen av øyebrynet og hører tonefallet i responsen til folk når jeg forteller at jeg er ufrivillig barnløs og er i prøverørsbehandling i Russland eller Hellas.


Med tiden har jeg lært meg å leve med det. Jeg lar være å fortsette å lese kommentarene når det blir usaklig og sårende, og jeg prøver å huske på at skepsisen til de jeg snakker med handler nok mest om forestillinger om ufrivillig barnløse og helsevesenet i andre land og mangel på kunnskap om prøverørsbehandling. Selv om jeg blir lei og sliten av å "jatte med" og forsøke å la være å ta til meg andres skepsis og "bekymringer", kan jeg også forstå skepsisen når jeg husker på hvem den kommer fra.


Det som derimot ikke er så lett å forstå og som jeg kjenner at jeg er litt lei av er responsen og kommentarene jeg selv har opplevd å få, men også hørt at andre har fått fra helsepersonell ved noen av de norske fertilitetsklinikkene.




Setningen

Flere ganger har jeg nemlig opplevd å få kommentarer, utenom å ha bedt om det, fra leger i Norge om behandlingen jeg får i utlandet.


Et eksempel er:

"Er det prøverørsbehandling med egne egg? Jammen, da kan du jo få akkurat den samme behandlingen her".


Et annet eksempel er:

"Det opplegget hun (Olga ved O.L.G.A Fertility Clinic) driver med der borte..."

*rister på hodet*.


Den siste kommentaren gjorde meg rett og slett redd. Jeg skulle dra til Russland om få dager og det hadde vært masse frem og tilbake i forkant, og nå satt denne erfarne legen foran meg og ristet på hodet av behandlingsopplegget mitt og kanskje meg også. Timen min var over, så jeg måtte gå og jeg vet fortsatt ikke hva han mente med "det opplegget".

Hva mente han egentlig og hva betydde hoderistingen? Var "opplegget" helt feil? Var det mangefullt? Var det ikke bra? Og det verste av alt, var "opplegget" farlig?


Jeg ble redd. Og på vei ut kom tårene. Jeg var så stressa før avreise, jeg var full av hormoner og jeg mobiliserte alt jeg kunne av krefter og håp for å gå igjennom et nytt forsøk, og så ristet legen på hodet. Jeg ble drit redd.


Inne hos sykepleieren fortalte jeg om kommentaren til legen og hvor forvirret og redd jeg ble. Vi pratet litt om det og innimellom forståelse og trøstende ord fra henne kom setningen. Setningen som jeg har hørt en del ganger nå og som jeg vet andre i samme situasjon også har fått høre. Setningen som jeg er lei av. Setningen som gjør meg utrygg, usikker, redd og forvirret. Denne setningen:


"de er jo ute etter å tjene penger."


Har du som også er i prøverørsbehandling i utlandet hørt denne setningen?



Blir vi lurt?

Det som skjer med meg når jeg hører denne setningen er at jeg blir utrygg, usikker, redd og forvirret, og det dukker opp en hel haug med spørsmål hos meg.

"De er ute etter å tjene penger", hva betyr det?


Mener legen og sykepleieren at: 💰Jeg får feil behandling? 💰Jeg blir overbehandlet?

💰Jeg får behandling jeg ikke skal ha?

💰Jeg får ikke den behandlingen jeg burde få?

💰Jeg får medisiner som ikke er bra for meg?

💰Legene ved klinikken ikke vet hva de driver med?

💰Jeg aldri skulle valgt å dra til utlandet for prøverørsbehandling?

💰Jeg blir lurt?

💰Behandlingen jeg får er farlig?


For meg høres det ut som jeg er en litt desperat dame som blir utnyttet, lurt, loppet for penger og at jeg ikke får riktig behandling. Og det er en skikkelig ekkel følelse.


😱😱😱


Et tredje eksempel på en kommentar jeg har hørt er at klinikker i utlandet tar mange og unødvendige prøver osv. (igjen) for å tjene penger. Men stemmer det? Er det virkelig sånn at de utenlandske klinikkene ikke ønsker å hjelpe oss, men kun tjene penger?


Jeg tror ikke det. Men etter å ha hørt denne kommentaren flere ganger nå fra helsepersonell ved fertilitetsklinikker her begynner jeg jo å lure på hvem og hvilke råd jeg bør høre på. Hvordan kan jeg vite hvem som er de beste til å hjelpe oss og hvilken klinikk bør jeg velge?

Jeg synes dette er kjempevanskelig.



Fortell meg dette i stedet

Det som blir vanskelig for meg (og kanskje deg også) er at kommentaren/advarselen/informasjonen, kall det hva du vil, om at "de bare er ute etter å tjene penger" blir altfor upresis og uklar. For, ja de er ute etter å tjene penger. Men alle må tjene penger, også du og jeg. Og det må jo også de norske fertilitetsklinikkene.


Fortell meg heller utifra et medisinskfaglig ståsted hvorfor jeg ikke burde velge den eller den klinikken, ta den eller den prøven, gjøre den eller den undersøkelsen, gjøre den eller den behandlingen osv. Gi meg nok og riktig informasjon og forklar meg dette så jeg forstår. Først da kan jeg forholde meg til det dere som fagpersoner formidler til meg og ta et godt valg for meg selv og min prøverørsbehandling.


At jeg som pasient får kommentarer som at "de er bare ute etter å tjene penger" og "det opplegget hun driver med.." av leger, sykepleiere og annet helsepersonell skaper veldig mye ekstra og unødvendig stress, utrygghet og forvirring i en prosess som fra før av er veldig stressende, utrygg og forvirrende. Jeg vil ha skikkelig informasjon og helsefaglige begrunnelser når jeg anbefales å ikke dra til den eller den klinikken, og ikke bare hoderisting og vage uttalelser.


Det skal du også som er pasient i prøverørsbehandling ha!


Jeg er selv sykepleier og noe av det viktigste jeg tok med meg fra sykepleierstudiet, var nettopp dette at pasientene blir trygge når de får mye og god informasjon. Og nå som jeg selv er pasient erfarer jeg virkelig hvor viktig dette er.



Hva kan du og jeg gjøre?

Selv om vi har rett til å få god informasjon har du og jeg også et ansvar for å skaffe oss den informasjonen vi trenger. Derfor er det viktig at vi ikke er redde for å stille spørsmål når vi får kommentarer om behandling i utlandet.

Spør!

Spør hva de mener med kommentaren og spør hvorfor de sier som de gjør. Spør hva de baserer kommentaren på. Spør om de har vært på klinikken de snakker om. Spør om de kjenner til hvordan klinikken jobber. Spør om hva de er uenige i angående behandlingen og hvorfor. Og om de sier rett ut at de ikke anbefaler den eller den klinikken, be om en medisinskfaglig grunn til å ikke velge klinikken. Spør helt til du føler du har fått nok og riktig informasjon.


En annen ting du og jeg kan gjøre er å huske på hvem disse kommentarene og anbefalingene kommer fra. Er de helt nøytrale og helt uten egeninteresse i uttalelsene sine?


I tillegg tenker jeg at det er viktig at du og jeg lytter til oss selv.

Er det noe som "skurrer"? Har jeg en dårlig følelse? Vingler jeg veldig hit og dit? Er noe uklart? Alt dette kan være hint fra deg selv til deg selv om å gi deg selv litt mer tid til å skaffe deg mer informasjon og det du trenger for å ta en avgjørelse fra et stødigere sted som føles riktig for deg.

❤️


Jeg vil bare bli mamma og få hjelp til det hos de som best kan hjelpe meg og oss.

Nå er vi i behandling hos Serum IVF i Hellas og jeg kjenner meg ikke igjen i at de bare er "ute etter pengene våre". Jeg opplever og tror på at de genuint ønsker å hjelpe oss til å få oppfylt babydrømmen vår.

Og det må jeg, ikke sant?


Jeg har nemlig ikke tid til å bli fertilitetslege selv, så jeg må bare forsøke å skaffe meg den informasjonen jeg trenger, manøvrere i klinikker og tilbud om behandlinger og anbefalinger så godt jeg kan, følge det opplegget jeg får og stole og tro på at det er det som vil fungere for oss. Hva annet kan jeg egentlig gjøre?



Hegeklem♡

563 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page